27. studenog 2019.

AVTE u Europskoj komisiji

Jučer, 26. 11. 2019., predstavnici AVTE-a Ian Burley i Estelle Renard (Francuska), Petra Matić (Hrvatska) i Marielle Steinpatz (Nizozemska) sudjelovali su na sastanku u Europskoj komisiji u Bruxellesu. Primio ih je Eric Peters, voditelj ureda povjerenice Maryje Gabriel zadužene za Digitalno gospodarstvo i društvo.

Bio je to inicijalni sastanak na kojemu su predstavnici AVTE-a imali priliku predstaviti svoje krovno udruženje AV prevoditelja te izazove s kojima se danas susreću, poput pada cijena rada kako na zapadnim tako i na nerazvijenijim tržištima poput Hrvatske. Otvorili su pitanje autorskih prava prevoditelja koja se vrlo različito ostvaruju na raznim krajevima Europe, a onda i progovorili o tome kakvu će ulogu imati AV prevoditelj na novom digitalnom tržištu na kojem su tehnološka rješenja sve zastupljenija.

Predstavnici AVTE-a iznijeli su ideju o paneuropskoj filmskoj platformi na kojoj bi se prikazivali europski filmovi s prijevodima naših članova, a budući da su AV prevoditelji bitan sudionik u proizvodnji i distribuciji audiovizualnih djela, tražili smo da budemo aktivni sudionici okruglih stolova na kojima se govori o filmu i njegovu prijevodu, pa tako i na Europskom filmskom forumu na Berlinaleu 2020.

Ovim sastankom predstavnici AVTE-a otvorili su suradnju s Europskom komisijom i načeli konkretne teme o kojima ćemo razgovarati u budućnosti s ciljem poboljšanja radnih uvjeta AV prevoditelja i održanjem kvalitete prijevoda unutar Europe, zajednice koja je svojstvena i po svojoj jezičnoj raznolikosti.